1r ESO: Arqueòlegs

Els nostres alumnes de 1r d’ESO realitzen al llarg de tot el curs, el projecte interdisciplinari d’arqueòlegs.
Ficant-se a la pell de l’Indiana Jones descobriran les eres i èpoques més importants de la història, trobaran fòssils i altres objectes en un jaciment, treballaran les piràmides i la seva composició, veuran diferents sistemes d’escriptura antics,…
En definitiva, descobriran l’emocionant que pot arribar a ser la vida d’un arqueòleg i aprendran tot el relacionat amb ella!

De moment, hem ja començat preparant els seus diaris de bitàcola on aniran apuntant els descobriments que aniran fent i mica en mica us anirem ensenyant resultats del què aniran descobrint!

Us deixem a continuació una mostra de diaris de bitàcola on es demostra que els nostres alumnes són ben creatius!

Ja fa uns dies que estem treballant sobre les diferents eres, etapes i períodes que hi ha hagut al llarg de la història, per tal de saber a quina època pertany cada descobriment arqueològic que farem! Primer ho vam veure a través d’una lectura que vam treballar a classe, després vam fer uns eixos cronològics per situar les etapes visualment i finalment ho hem resumit tot amb un tall geològic fet a classe on hem representat cada etapa proporcionalment i hem situat certs fòssils que podríem haver-nos trobat com a arqueòlegs! us en deixem unes fotos perquè veigueu lo xulo que ens ha quedat.

Seguim descobrint temes curiosos com a bons arqueòlegs que som!

Fa uns dies que hem començat a treballar el fascinant món dels egipcis! Hem parlat sobre faraons, hem vist el perquè de les piràmides i la seva estructura, i ara en veiem la seva escriptura jeroglífica. Curiositats i més curiositats! Els egipcis no deixen de sorprendre’ns! Tot treballant matemàtiques i geometria, llengua, tecnologia i dibuix, hem construit les nostres pròpies piràmides en 3D i hem escrit el nostre nom i un missatge ocult amb jeroglífics!

Mireu les piràmides en 3D que hem preparat! Aviat també veureu que la treballarem amb la talladora làser!

També us deixem mostra de com han anat treballant amb els jeroglífics! no hem acabat però també us en mostrarem el resultat final!

Mireu què xulos van quedar els seus noms en llenguatge egipci! Ja són experts en jeroglífics!

Un cop controlats els jeroglífics i l’escriptura antiga, ens hem llançat a una nova aventura, en què hem hagut de construir el nostre propi codi per a una civilització que nosaltres mateixos crearem! Hem hagut de pensar com ens comunicarem, com escriurem i per veure si ho hem fet bé, els nostres companys desxifraran els nostres codis! Ens ha agradat molt!

I per si algú en dubtava, després d’esforç, concentració i treball d’equip, per suposat que hem desxifrat els codis dels companys! Ha estat curiós veure com un arqueòleg es troba amb dificultats d’entesa, de no saber ben bé com és cada signe i què significa… però ens hem sortit molt bé i fins i tot ens hem atrevit a crear un petit text literari amb el nou llenguatge!

També enmig del projecte, hem anat de sortida al MAC (Museu d’Arqueologia de Catalunya) i hem vist a nivell pràctic com treballa un arqueòleg! Hem vist com es desenterren els objectes, també com es fa tot el procés de restauració al laboratori i finalment nosaltres mateixos hem trobat i documentat troballes en un jaciment. Us en deixem unes quantes fotos perquè pogueu veure el què hem fet!

Ja hem passat la meitat del projecte, i ja sabem tantes coses que ens estem aventurant a crear una nova civilització inventada per nosaltres! Triarem quan van existir, com es comunicaven, quin sistema numèric tenien, inventarem tradicions, estris que usaven, i tot ho exposarem als nostres companys a través d’un mural! Us deixem fotos dels diferents murals que estem creant.

Després de crear la nostra civilització, vam assegurar-nos que totes les nostres dades, quedessin ben enregistrades en una pedra de Rosetta per tal que qualsevol que la descobreixi pugui entendre el nostre propi codi lingüístic. Vam agafar fang, corrons i van quedar xul·líssimes!

Un cop fetes les nostres pedres, vam seguir amb una activitat de localització de restes arqueològiques, per tal de poder saber com s’organitzen els arqueòlegs quan fan les seves troballes. Vam treballar amb el geoplà, i amb una mica de matemàtiques i moltes xinxetes, mireu quins geoplans més professionals que ens van quedar!

I un cop fets els geoplans, ja estem preparant la gran activitat final en què ens posarem les botes per fer d’arqueòlegs!

Primer hem creat els nostres propis fòssils amb guix. Ha estat molt divertit! Us en deixem unes mostres perquè pogueu veure el munt de formes que hem pogut fer!

Després hem pensat què posaríem a la càpsula del temps que enterrarem… i això encara no s’acaba!

Aquí en teniu algunes que hem fabricat!

Finalment hem arribat a l’última activitat del nostre projecte: crear el nostre propi jaciment arqueològic! Què bé ens ho hem passat creant l’espai on la setmana vinent treballarem com a veritables arqueòlegs! pel moment tenim el geoplà marcat, i què xulo això de mesurar, delimitar i plantar estaques!

El resultat ha sigut aquest: jaciment preparat per la tasca final de la setmana vinent.

I ja en la recta final del nostre projecte, hem acabat el nostre jaciment: hi hem amagat elements perquè els habitants del futur els trobin i hem acabat d’aprofitar per treballar les coordenades alhora que hem remenat terra amb les aixades! Què bé ens ho hem passat. Això de treballar com vertaders arqueòlegs està molt bé!

Us deixem algunes fotos:

El resultat final ha sigut aquest! el nostre jaciment arqueològic està acabat!

Ara ja només ens quedarà acabar de posar al dia els nostres quaderns de bitàcola i preparar algun detall més per endur-nos a casa… I tancar amb la pel·li del Tadeo!

Molt bona feina nois/es! Heu estat uns i unes grans arqueòlegs i arqueòlogues! No us perdeu les portes obertes on podreu veure tota la feina que han fet!

I ja, preparats també pel projecte del 2n quadrimestre…